Činohra DAD pripravila svetovú premiéru hry Karola Horáka

09.06.2003 Celý región

O vyvážené spojenie ľudského príbehu so spoločenským pôsobením významného buditeľa Rusínov v dobách Rakúsko-Uhorska sa pokúsili tvorcovia inscenácie s názvom...
O vyvážené spojenie ľudského príbehu so spoločenským pôsobením významného buditeľa Rusínov v dobách Rakúsko-Uhorska sa pokúsili tvorcovia inscenácie s názvom Adolf Ivanovič Dobrijanskij. Vo svetovej premiére ju uviedol činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove v sobotu 31. mája. Predstavenie naštudoval hosťujúci Matúš Oľha, už stabilne s DAD spolupracujúci režisér z Martina.

Text je z dielne slovenského dramatika Karola Horáka z Košíc, ktorým rozširuje historizujúcu líniu vo svojej tvorbe, keďže už napísal hry o Jonášovi Záborskom, Jankovi Kráľovi, Ľudovítovi Štúrovi a Samovi Bohdanovi Hroboňovi. Hru o Dobrianskom (tak sa jeho priezvisko píše po slovensky) pojal ako inscenáciu o situácii človeka, ktorý mal krásny životný projekt - slobodu slovanských národov v Uhorsku, ale okolnosti spôsobili, že mocní sveta ho len vycicali a zneužili.

Práve súd s Dobrianskym v Ľvove v roku 1882, v ktorom prokurátor pre neho žiadal trest smrti (inscenácia má preto podtitul Na nebi zornička, nad hlavou štrang) tvorí ústredný inscenačný kľúč k Dobrianskemu údelu.

Oľha k tomu dodal, že najzložitejšie pri inscenovaní takéhoto divadelného textu je uhádnuť správnu mieru vo vzťahu dejiny a osobnosť. Verí, že sa im to podarilo.
Predstaviteľ hlavnej úlohy Eugen Libezňuk, ktorý za stvárnenie Oblomova v rovnomennej inscenácii a tiež pod vedením režiséra Oľhu získal nomináciu na udelenie divadelnej ceny Dosky 2002, sa priznal, že takú rolu ešte nemal. \"Od začiatku som si vravel, žeby bolo zlé, ak by naša inscenácia bola len politický plagát tejto osobnosti, cítim, že to tak nie je a som tomu rád, \" konštatoval. Vystupuje 24 postáv a stvárňuje ich celý činoherný súbor.

Text do rusínčiny preložil a dramaturgom predstavenia je Vasil Turok. Podľa neho pokúsili sa urobiť portrét neobyčajného človeka, neprávom alebo naschvál zabudnutého. Scénu navrhol Štefan Hudák, kostýmy Oľhova sestra Katarína, hudbu skomponoval Norbert Bodnár (všetci ako hostia).

Dobriansky (1817 - 1901, zomrel v Innsbrucku, telesné pozostatky previezli do hrobu v obci Čertižné, dnešný okres Medzilaborce), vzdelaním banský a lesný inžinier, bol synom rusínskeho kňaza a matky Nemky, oženil sa so Slovenkou a mali spolu desať detí. To podľa Turoka u neho vytvorilo zaujímavé spojenie citlivej východnej duše so západoeurópskou presnosťou, kultúrou práce, citom pre zodpovednosť.
(jj)
 

Vyberte región